sponsor by nuffnang

Smile...Smile..and Smile

Hari yang sangat tak best.. mana tak nya, pagi2 dah semangat nak pergi ke class.. siap antar anakanda ke taska lagi.. tapi sangatlah hampa bila sampai ja kat class, tetiba ja cancel plak... aduish awatla last minute macam ni baru tau...

kan best kalau dah tau awal2, tak payah la susah2 aku duk merempit pagi2 ni datang awal... dah tu bukan satu class ja cancel... satu hari class cancel... hmmm sangat rasa rugi ... kalau tak boleh la luangkan lebih masa lagi dengan anakanda tersayang..

untuk hilangkan rindu yang akan memakan diri buat beberapa hari ni... hanya wajah ceria ni sajalah pengubatnya..

RINDU SANGAT-SANGAT.....TERSEKSA RASA BILA TERPAKSA TINGGALKAN ANAKANDA DI KAMPUNG

so TATAPLAH WAJAH CERIA INI....







KETENANGAN

BeRkReativ BerSamA KuliT KeRanG (part 2)

 Sambungan sudut kreatif bersama kulit kerang...
kulit kerang dah siap di basuh... tengok tu, putih bersih  ...kalau nak kulit muka putih gebu macam ni, leh guna clorox k..terbukti berkesan menghilangkan segala kotoran degil...hehehe

dah tu jom mewarna plak ikut kesukaan anda..
bila dah berwarna warni tu boleh la gubah ikut kreativiti anda k..


 ni gubahan ikut kreativiti Sha yang dah tersedia kreatif (hahaha perasan ja lebih..)
tengok kat bawah ni...kreatif kann.. abih barang kat umah jadi mangsa, dari dalam stor, kat tempat kerja sampailah ke dapur, rempah ratus semua mangsanya..

stand tu  cd yang dah rosak..
batang tu plak kulit kayu manis.. rempah kat dapur.. ha kan dah tak nak masak buat apa membazir, jadikan kraftangan la plak kan..
hehehee
tapi ni belum siap sepenuhnya, baru 70% siap... masih dalam proses mewarna..


setelah bertungkus lumus dengan projek ni... so camni lah rupa dia akhirnya... CANTIK TAK?
agak2 bape leh jual.. kuang..kuang..kuang..


touch up sikit camni...



BeRkReativ BerSamA KuliT KeRanG (part 1)

Dah lama tak makan kerang rebus...hmm sedapnya kelau cicah dengan air asam kan..baik juga untuk tambah darah , dan untuk yang  darah rendah pun berkesan .. JOM pi pasaq beli kerang... NYUM...NYUM..NYUM..

So Sha dah balik dari pasar dengan setengah kilo kerang...cukupla untuk makan sorang ... ni dia. dah siap rebus ni...

bila tengok kerang tu terlintas plak nak buat sesuatu dengan kulit kerang tu..

JOM KITA BERKREATIF BERSAMA KULIT KERANG PLAK.

ni dia kulit kerang yang dah siap dibuang isinya...




Isinya plak untuk di makan ya...


jom kita tengok dalam stor apa yang boleh digunakan untuk sudut kreatif kali ni... n nak buat apa ya..
JENG...JENG...JENG jumpa ni....

Water color...macam2 ada kat rumah Sha ni.. ni water color 2 tahun lepas, beli masa nak melukis (kononnya lah)... sanggup ajak en husband keluar pergi TESCO malam2 semata2 nak beli benda alah ni... tapi haram...angan2 mak jenin jalah, tak da lukisan yang terhasil pun.. tengok tu elok ja, bersih putih bagai... nampak sangat tak pernah guna. so meh la kita buat kali ni... jom cat2...warna2 kulit kerang... tapi sebelum tu kulit kerang tu kena basuh betul2 dan jemur kering2 dulu...
Sha siap rendam clorox nak bagi putih dan tidak berbau...
proses seterusnya kena ambil masa sikit la... kulit kerang pun baru ja rendam...

TUNGGU HASILNYA NANTI YA...

Kerongsang Mutiara lagi...

Hari ni sesi mengemas rumah ...dah lama sangat tak mengemas ni, maklumlah seminggu bape kali ja ada kat rumah ni, duk sibuk ulang alik ke kampung (mai2 KEDAH noh..)... rumah pun dah macam tongkang pecah, baju sana sini... buku2 bersepah..

ok jom mulakan operasi mengemas... kita tengok adakah rumah ini telah menjadi zoo.. ada tikus, lipas, cicak dan seangkatan dengannya dah kot..

JENG...JENG..

Dalam duk sibuk mengemas tu terjumpalah satu kotak ni... HARTA KARUN kot.. agaknya lah kan, kan rumah Sha ni banyak harta karun nya.. 
Jom kita selongkar apa yang ada kat dalam kota tupper ware ni..
TU DIA EH..... harta Sha yang dah berkurun ni..




ni la barang2nya... mutiara sabah, pin , bunga2 clay dan sebagainya..
Rasanya dah lama kot tak buat kerongsang ni... ni yang jumpa balik..
Banyak lagi rupanya stok yang berbaki ni (dulu buat bisness jual kerongsang mutiara ni..)
Alang2 dah terjumpa ni, jom la buat kerongsang... untuk guna sendiri ja.. tak da niat nak jual dah..

So bawa la keluaq alat tukang ni plak... JOM BERTUKANG PLAK...

DAH SIAP ....; MEH KITA TENGOK HASILNYA .... SIMPLE BUT NICE KAN..
ni baru sikit...leh buat banyak lagi ni..

leh buat stok kerongsang lagi..

BerCutI Di LaNGkaWi BerSAmA FaMILy...


Seronok kan dapat bercuti bersama family.....ni la masanya kita dapat bersama dengan orang-orang yang kita sayang...

Ni pic bercuti kat Langkawi bersama mak n adik-adik....lama dah tapi dalam tahun ni jugak la... baru dapat post kat sini... walaupun dulu dah selalu pergi...tapi pergi ngn family adalah kenangan yang paling seronok...

 dalam feri dan baru sampai kat jeti langkawi


kat dataran helang....dekat je ngn jeti Langkawi tu...ada replika helang besaq...cantik sangat..


Ni muzium padi... sapa2 yang tak pernah tengok pokok padi atau pun nak tengok proses penyemaian anak padi hingga lah ke menuai, boleh la datang sini... sangat nyaman pemandangannya..

 yang ni plak telaga harbour marina, langkawi.. kalau nak tengok kapal2 mewah boleh la... tengok ja lah..



Gubahan Bunga

Boringnya lah hidup kan kalau tak da buat apa2 aktiviti, tambah2 bila tinggal sesorang kat rumah ni... dah la en husband jauh kat Kuala Lumpuq nuh..anakanda tersayang plak ditinggalkan bersama tok kat kampung (ni bukan kes taknak jaga anak k, ni kes tak harap orang len jaga...)

Dalam boring2 tu , Sha pun buat la permintaan kat en husband tu untuk belikan mesin jahit baru... maklumlah mesin jahit lama dah rosak, so terbantutlah hobi menjahit Sha tu buat masa ni... (ni kes tuntut hadiah yang tertunda...hahaha)... dah pi dah jenguk2 mesin jahit baru tu kat SINGER (mesti jenama pilihan keluarga bahagia ni k  ) ... tapi dalam duk tengok2 dan bincang2 harga dan pembayaran semua, kami cadangkan bulan depan ja lah beli... lagipun bukan la terdesak sangat nak menjahit... setakat 2,3 helai kain ja pun yang ada (ni mak belanja) ..

Ha sementara nak tunggu mesin jahit baru tu sampai ... apa la Sha nak buat kan ...

JENG...JENG...JENG... ni lah aktiviti Sha buat masa ni dan hari ni... lepas abis class yang membosankan, pergilah Sha ke CMART (ni jalah yang ada kat PERLIS ni..).. tapi tak masuk dalam tu pun, area2 situ ja lah.. tak da plak niat nak shopping barang ke apa... nampaklah kedai bunga RAINBOW.. hmmm bagus ni kalau masuk.. lagipun Sha ni suka sangat ngn bunga2 ni.

Dalam duk tengok2 tu... terlintas la plak nak gubah bunga.. maklumlah kat rumah Sha tu tak da langsung bunga...plain ja... nampak  macam rumah buruk (dah memang buruk pun).. kuala rumah sewa la katakan , nak hias cantik2 ni macam malas, nanti nak pindah satu hal plak nak mengangkut...

Dalam tak da perancangan nak shopping tu, Sha terbeli la plak beberapa tangkai bunga ... kononnya nak mengubah la ni .. macam la pandai sangat...
Sebenarnya Sha ni bukanlah ada bakat mengubah bunga pun, setakat nak wat cincai2 tu boleh la...

Balik Umah ja terus la try and error omputih kata... duk belek2 dan mengubah bunga2 yang dah dibeli tu...
ni lah hasilnya...
JENG....JENG...JENG ... CANTIK TAK ?????

oklah kan...bagi yang tak pandai mengubah cam SHa ni
 sebenarnya nak buat dua pasu, tapi memandangkan bunga yang dibeli tak cukup, dapat satu pasu jalah...
pastu ada lah lebih sikit2 bunga dan daun yang dah dipotong2 tu.. Sha cucuk2 jalah cam ni... nampak plain lah sebab tak meriah...bunga ciput... ok lah tu... ada gak la bunga kat dalam rumah ni..
so letak lah atas meja...


baru lah nampak berseri-seri sikit rumah Sha ni...
nanti kalau pergi jalan2 lagi... boleh beli bunga lagi...
ni kalau En husband tau... mesti dia bising... maklumlah lelaki bukan suka bunga, dan kalau wife dia habiskan duit untuk benda2 gini, mesti la bising.. membazir katanya.. 
bukan apa, nak pindah nanti, benda ni akan buat masalah... hahahaa

OK, umah pun dah berseri2, Sha pun dah puas hati... 
KITA TUNGGU MESIN JAHIT SAMPAI BULAN DEPAN...
BYE

sponsor by nuffnang