sponsor by nuffnang

Puding Karamel Sedap sangat

Nampak sedap kan...tengok pun dah terasa kemanisan karamelnya dilidah..apatah lagi kalau ngap dalam mulut..ditambah lagi kalau sejuk2 keluar Dari peti sejuk..perch...nikmatnya lah rasanya...itulah penangan puding karamel ni...sangat sedap..

Hari ni teringin plan nak makan puding ni...dah lama rasanya tak but,last but rasanya setahun lepas kot bulan posa..so arini godek2 bahan ..cukup plak..so terhasillah puding ni..

Meh nak share resepi  ni  walau pun byk dah kat internet..nak simpan until koleksi sendiri jugak...mana tau nanti lupa bahan2nya plak kan..



Resepi  puding  karamel
 Bahan bahan

Karamel

3 sb gula pasir
3 sb air or lebih

 Puding

 2 biji telur
 2 biji kuning telur
 2 sb susu pekat
 1 cwn susu cair
 1/2 cawan air suam
 3 kpg roti kosong


Cara-caranya
  1.  untuk karamel: masukkan gula di dalam Loyang n masak diatas api yang perlahan ..bila dah perang..masukkan air..ketepikan biarkan sejuk seketika.
  2.  Masukkan semua bahan puding kedal blender  Dan blend sehingga halus.
  3.  Tapis bahan yang diblender kedalam Loyang berisi karamel tadi
  4.  Kukus di slam pengukus sehinggan masak.
  5.  Sejukkan seketika sebelum dimasuk dalam peti sejuk







Catat Ulasan

sponsor by nuffnang